piątek, 20 stycznia 2017

Karnawałowe słodkości - ciasteczka z prażonymi migdałami

Kolejny przepis na karnawałowe słodkości  pochodzi z książki którą przyniosło mi Dzieciątko, są to  ciasteczka z prażonymi migdałami.
Ciasteczka są szybkie do przygotowania, mogą być smacznym chrupiącym dodatkiem do herbaty ale estetycznie opakowane mogą być prezentem.
Autorka książki proponuje zapakować je do złotego tekturowego pudełeczka, doskonałym opakowaniem może być blaszane pudełko po herbacie lub ciastkach ( ja takie pudełka zostawiam, zawsze mogą się przydać).

Ciasteczka z prażonymi migdałami

300 g mąki pszennej
300 g cukru trzcinowego
100 g masła
100 g prażonych płatków migdałowych
70 ml wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wodę, masło i cukier podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru.Wodę wraz z rozpuszczonymi w niej składnikami przelewamy do dużego naczynia, do którego wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wcześniej podprażone na suchej patelni płatki migdałowe, dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, którą umieszczamy w chłodnym miejscu aby ciasto stężało.
Zimne ciasto kroimy na niewielkie prostokąty, które pieczemy w temp. 180 stopniach przez ~ 10 minut, następnie blaszkę wyjmujemy z piekarnika, ciasteczka obracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut. Ciasteczka gotowe - smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz