Święta i Nowy Rok za nami, a przed nami karnawał, czas zabaw, spotkań towarzyskich w gronie bliższych i dalszych znajomych.
Ale na początek:
Karnawał, zapusty – okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw.
Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed Środą Popielcową, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc.
Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed Środą Popielcową, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc.
Korzystając z różnych czasopism i z książki którą znalazłam pod choinką ( widocznie Dzieciątko też wie, że prowadzę bloga kulinarnego) przygotowałam kilka przepisów na karnawałowe słodkości - może przypadną Wam do gustu.
Bananowe choinki
350 g bananów
80 g miękkiej margaryny
75 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g mąki pełnoziarnistej
300 g mąki typ 550
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Banany rozgnieść i utrzeć z margaryną, cukrem i cynamonem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszce i piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu przy pomocy foremki w kształcie choinki wykrawać ciasteczka. Gotowe choinki można udekorować polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzeszkami pistacjowymi.
Zaintrygowały mnie w tym przepisie dwie rzeczy, pierwsza to wykrawanie ciastek po upieczeniu placka, a druga to zmielone orzechy pistacjowe.
Do tej pory używałam w wypiekach jedynie orzechów laskowych lub włoskich, koniecznie trzeba spróbować i użyć pistacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz