Kolejna propozycja na szybką sałatkę, tym razem wykorzystamy to co z reguły mamy w domu, a mianowicie ryż w saszetkach, winogrona, może rodzynki i kukurydza konserwowa no i oczywiście majonez.
Spotkałam się też z sałatka ryżową w skład której wchodził pokrojony w cieniutkie paseczki seler naciowy, możemy stworzyć dowolną kompozycję.
Moja propozycja jest następująca:
2 szklanki winogron
2 woreczki ryżu
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
garść rodzynek
majonez ( wg uznania)
sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu woreczki przelewamy zimna wodą, rozcinamy, zawartość przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonego ryżu dodajemy winogrona przekrojone na pół, rodzynki i kukurydzę, mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową sałatkę wstawiamy na chwilę do lodówki aby smaki się przegryzły, doskonały dodatek do mięs na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz