Przepis na łopatkę w przyprawach przesłała mi pani Małgorzata. Mięso tak przygotowane możemy podać na ciepło do obiadu może nam zastąpić też zastąpić wędlinę na kanapce.
Przepis podam na 1kg łopatki wieprzowej.
1 kg mięsa
3 ząbki czosnku
przyprawy wg uznania ( vegeta, ostra papryka, pieprz) można zastosować gotową mieszankę przypraw
Mięso popłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, czosnek obrać i pokroić w słupki, ostrym nożem nakłuć mięso i w powstałe otworki wcisnąć słupki czosnku. Nafaszerowane czosnkiem mięso oprószyć przyprawami i umieścić w naczyniu z przykrywką. Całość umieścić na 3 dni w lodówce, należy pamiętać o codziennym obracaniu mięsa.
Po trzech dniach w rondlu o grubym dnie rozgrzać niewielką ilość oleju ( 200 stopni) i obsmażyć na nim mięso z każdej strony na złocisty kolor, następnie dolać wody i dusić mięso pod przykryciem aż do miękkości.
Czas duszenia zależny jest od wagi mięsa - na każdy 1kg mięsa 1 godzina.
Tak przygotowane mięso podajemy na ciepło lub pozostawiamy do wystudzenia i podajemy jako wędliną na kanapki.
Podobnie możemy postąpić z innym rodzajem mięsa, np. z karkówką lub schabem, z ta różnicą, że schab po obsmażeniu na oleju przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni. Po określonym czasie pieczenia rękaw należy rozciąć i pozostawić na ~ około 10 minut podwyższając temperaturę do 200 stopni.
Przepis sprawdziłam, zdjęcia obrazują przygotowane przeze mnie mięso.
Zastosowane przyprawy zależą od inwencji Pani Domu, ja dodatkowo obłożyłam mięso liśćmi pory, można dodać listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, jałowiec, jednym słowem co kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz