poniedziałek, 21 listopada 2016

Klops w foremce

A propos mięsa na zimno chciałam zaproponować klops w foremce, proste i smaczne danie, które możemy podać zarówno na zimno jak i na ciepło, smacznie i tak po domowemu.

50 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka, karczek)
~ 20 dkg mięsa wołowego gotowanego ( mięso z niedzielnego rosołu pakuję do woreczka i zostawiam w zamrażarce - jest jak znalazł do mielonego)
2 jajka
1 cebula
ząbek czosnku
namoczona w wodzie bułka ( niektórzy moczą w mleku )
sól, pieprz ( można dodać łyżeczkę przyprawy do mielonego )

Mięso zarówno surowe jak i gotowane przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, można też przemielić cebulkę. Do zmielonej masy dodać odciśniętą z wody bułkę, drobno pokrojony czosnek, wbić 2 jajka, dodać sól i pieprz i dobrze wymieszać.
Ugotować 2 jajka na twardo, ostudzić obrać ze skorupki.

Aluminiową foremkę lub keksówkę wysmarować margaryną, masę mięsną podzielić na połowę.
Jedną część masy włożyć do foremki, wyrównać powierzchnię, na powierzchni masy położyć ugotowane na twardo jajka lekko je dociskając. Czas na kolejną część masy, umieszczamy ją w foremce przykrywając ugotowane jajka. Wyrównujemy powierzchnię na której należy położyć kawałki margaryny.


Foremkę z zawartością umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, pieczemy około 30 minut 
( powierzchnia mięsnej masy powinna się zrumienić).
Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i pozwalamy mu trochę odpocząć.



Jeżeli chcemy klops podać na ciepło kroimy dość szerokie plastry i podajemy najlepiej z ziemniakami i czerwonymi burakami lub marchewką. Jeżeli planujemy podać klops na zimno pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz