czwartek, 1 grudnia 2016

Próbne wypieki na święta


Już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad świątecznymi wypiekami, przeglądając przepisy dostępne w kobiecych czasopismach  i internecie natknęłam się na stosunkowo prosty przepis na tort makowy.
Postanowiłam upiec taki tort i przetestować go na mojej rodzinie, jeżeli będzie im smakował przygotuję taki tort na święta.

Biszkopt

110 g mąki
150 g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
72 g cukru
5 jaj
50 g margaryny

Krem

250 g masła
3 opakowania budyniu śmietankowego
1 l mleka
2 pomarańcze
2 mandarynki
75 g płatków migdałowych
Odrobinę zmodyfikowałam składniki kremu w stosunku do przepisu (grejpfrut zastąpiłam mandarynkami, margarynę masłem ) - wyszedł bardzo smaczny.

Przygotowanie biszkoptu na tort

Margarynę rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywna pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia.


Do ubitej na sztywno piany dodawać nie przerywając miksowania po jednym żółtku, a następnie po łyżce wymieszanych suchych składników.




Na koniec wlać roztopiona margarynę i wymieszać ciasto delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki.


Przygotowane ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 30 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 krążki.

Przygotowanie kremu

Z jednego litra mleka odlać 1/4, resztę zagotować dodając otarta skórkę z dwóch wyszorowanych pomarańczy. W pozostałej ilości rozmieszać proszek budyniowy dodając cukier zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować, wystudzić.
250 g masła miksować aż do uzyskania puszystej konsystencji, dodawać małymi porcjami wystudzony budyń - krem gotowy.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, mandarynki podzielić na cząstki.

Dekorowanie tortu

Krążki upieczonego makowego biszkoptu należy posmarować przygotowanym kremem ( ja przed nałożeniem kremu nasączyłam biszkopt sokiem z pomarańczy ), pozostawiając 1/3 kremu do dekoracji.
Po nałożeniu krążków jeden na drugim posmarować boki i górę toru kremem, udekorować górę kremowymi rozetkami, posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ułożyć cząstki mandarynek. Tort gotowy, dobrze jest wstawić go do lodówki aby krem trochę stężał.



Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz