Jakiś czas temu proponowałam na obiad rybę, a do niej smażone ziemniaczki, które wcześniej ugotowałam na parze ( nie obierając ich), a następnie podsmażałam je na oleju marynując w ziołach - pyszne.
Dzisiaj chciałam zaproponować nieco odmienną wersję tychże ziemniaków ugotowanych w łupinach.
Tym razem ugotowane i przekrojone na pół ziemniaki będziemy smażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem pokrojonego w cieniutkie plasterki czosnku.
Ziemniaczki z czosnkową nutą
W tym celu na leży wybrać nieduże ziemniaki, umyć je dokładnie ( wyszorować) pod bieżącą wodą, ułożyć w garnku do gotowania na parze - ugotować, lekko przestudzić.
Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, dodać do niego ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki,
a następnie przekrojone na pół ziemniaki, łupiną do góry, tak aby przykryły powierzchnię patelni. Smażyć do zrumienienia się ziemniaczków obracając od czasu do czasu.
Ziemniaczki z czosnkową nutą możemy podać do ryby, kurczaka, kotleta schabowego, choć równie dobrze będą smakowały bez dodatków.
Smażenie na patelni możemy zastąpić przypieczeniem w piekarniku, w tym celu ugotowane i przekrojone na pół ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną z dodatkiem plasterków czosnku. Naczynie wraz z ziemniakami ( ziemniaki przykrywamy folią aluminiową) umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pozostawiamy na chwilę do uzyskania chrupiącej skórki na ziemniakach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz