W okresie letnim niechętnie sięgamy po wędliny, chyba że te z grilla, najczęściej jadamy sałatki warzywne, czasem kupujemy gotowe pasty do pieczywa lub też różnego rodzaju serki z dodatkami.
Mnie również zdarza się kupić coś "gotowego" do chleba, ale częściej przygotowuję pasty do pieczywa sama. Kilka postów poświęcę pastom, które na stałe goszczą na moim stole ( nie tylko latem).
Na początek:
Pasta z wędzonej makreli
1 średnia wędzona makrela
1 cebula
1 jajko ugotowane na twardo
1 ogórek konserwowy
1 łyżka stołowa majonezu
1 łyżka stołowa musztardy
odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Makrelę wędzoną bardzo dokładnie obrać z ości, rozdrobnić ( rozgniatam obrana makrelę przy użyciu łyżki stołowej, można też widelcem), ugotowane na twardo jajko, cebulę i ogórek pokroić w drobną kosteczkę, dodać do rozdrobnionej makreli i delikatnie wymieszać.
W miseczce wymieszać łyżkę stołowa musztardy z łyżką stołową majonezu i niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu, przygotowana mieszaninę musztardowo-majonezową dodać do makreli, wymieszać, miskę z pastą nakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki aby smaki się "przegryzły".
Podawać do pieczywa, najlepiej pszennego.
"Makrela - wszystko co najlepsze w rybie
Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol, działają przeciwbólowo). Na 100 gramów ryby przypada odpowiedni 3,41g i 3,79g kwasów. Każdego dnia organizm powinien dostawać ok. 1g kwasu omega-3 i 5g omega-6.
Największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność.
Dodatkowo chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Wpływa również na pracę serca oraz reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Makrela powinna się znaleźć w diecie kobiet w ciąży.
Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu."
Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol, działają przeciwbólowo). Na 100 gramów ryby przypada odpowiedni 3,41g i 3,79g kwasów. Każdego dnia organizm powinien dostawać ok. 1g kwasu omega-3 i 5g omega-6.
Największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność.
Dodatkowo chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Wpływa również na pracę serca oraz reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Makrela powinna się znaleźć w diecie kobiet w ciąży.
Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz