środa, 10 czerwca 2015

Sezon na ciasta z owocami - rabarbar

Przygotowując spotkanie przy grillu dobrze jest pomyśleć o cieście, które umili nam czas oczekiwania na grillowane smakołyki.
Na pierwszy ogień proponuję ciasto z rabarbarem.

"Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi.
Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego.
Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak.
Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.
Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię."

Ponieważ rabarbar dość krótko gości w sklepach dlatego postanowiłam przygotować dwa różne ciasta z rabarbarem.
Jedno to ciasto biszkoptowe do którego powkładałam kawałki rabarbaru, a drugie to ciasto półkruche z kruszonką.

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Do przygotowania ciasta potrzeba:

2 szklanki mąki
1 szklankę cukru
4 jajka
125 g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

75 dkg rabarbaru

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać roztopioną margarynę.
Ciasto wylać do foremki (może być keksówka lub tortownica) wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta  położyć obrany i pokrojony w nieduże kawałki rabarbar lekko dociskając, tak aby kawałki rabarbaru wpadły w głąb ciasta.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 120°C i piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru tj. ~ 30 minut (ciasto musi odstawać od foremki).
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem – ciasto jest lekkie i wilgotne chętnie zjadane przez domowników.


Ciasto półkruche z rabarbarem
 
30 dkg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
150 g margaryny
3 żółtka
szczypta soli
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

75 dkg rabarbaru

Mąkę z proszkiem do pieczenia i margarynę posiekać nożem, uformować kopczyk, zrobić w nim dołek, do którego wsypujemy cukier, dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę. Szybko zagnieść ciasto (nie wyrabiać) tak aby składniki połączyły się w jedną całość.

Przygotowane ciasto umieścić w chłodnym miejscu na pół godziny (ja wkładam je do woreczka foliowego i umieszczam w lodówce, moja Babcia wkładała je do miseczki wysypanej mąką i zanosiła do spiżarni). 
W tym czasie przygotować rabarbar - obrany rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, przełożyć  do miski i zasypać 3 łyżkami cukru, pozostawić na chwilę, żeby rabarbar puścił sok. Następnie przełożyć zawartość miski do garnka i podgrzewać mieszając od czasu do czasu aż do odparowania cieczy.

Przygotowane ciasto, które zdążyło odpocząć w chłodnym miejscu rozwałkować na stolnicy i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, mus rabarbarowy rozsmarować na powierzchni ciasta, a na nim położyć kruszonkę. Ciasto piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Kruszonkę przygotowuję z:
1/2 kostki masła, 1 szklanki cukru, cukru wanilinowego i mąki pszennej - zagniatam składniki rozkruszając je jednocześnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz