Kolejne sezonowe owoce - truskawki
Proponuję z cukrem i śmietanką albo koktajl truskawkowy albo po prostu bez dodatków prosto z koszyczka trzymając za zielona szypułkę....
OK, miało być ciasto. Na początek:
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Do przygotowania ciasta potrzeba:
2 szklanki mąki
1 szklankę cukru
4 jajka
125 g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, nie
przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce mąki
wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać roztopioną
margarynę.
Ciasto wylać do foremki (może być tortownica) wysmarowanej
margaryną i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia, upiec na jasnozłoty kolor
(temp. pieczenia ~ 120°C, czas 30 minut). Po upieczeniu ciasto
pozostawić do wystudzenia.
W między czasie przygotowujemy:
~ 75 dkg owoców truskawek
1 opakowanie galaretki w czerwonym kolorze ( np. o smaku truskawkowym)
1 słoiczek dżemu niskosłodzonego lub w przypadku wersji "na bogato" śmietankę "Śnieżkę" i odpowiednią ilość mleka do jej przyrządzenia (ilość podana na opakowaniu).
1 słoiczek dżemu niskosłodzonego lub w przypadku wersji "na bogato" śmietankę "Śnieżkę" i odpowiednią ilość mleka do jej przyrządzenia (ilość podana na opakowaniu).
Truskawki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i jeżeli jest taka potrzeba
pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu (możemy użyć
trochę mniej wody do rozmieszania galaretki) i pozostawić do stężenia.
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem lub w wersji " na bogato"
przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu śmietanką, na całej
powierzchni ciasta ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką (jedyna
trudność polega na wyczuciu momentu tężenia galaretki ale cóż "praktyka
czyni mistrza").
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz