wtorek, 16 czerwca 2015

Sezon na ciasta z owocami - truskawki

Kolejne sezonowe owoce - truskawki

Proponuję z cukrem i śmietanką albo koktajl truskawkowy albo po prostu bez dodatków prosto z koszyczka trzymając za zielona szypułkę....

OK, miało być ciasto. Na początek:

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Do przygotowania ciasta potrzeba:
2 szklanki mąki
1 szklankę cukru
4 jajka
125 g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać roztopioną margarynę.
Ciasto wylać do foremki (może być tortownica) wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia, upiec na jasnozłoty kolor (temp. pieczenia ~ 120°C, czas 30 minut). Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia. 
 
W między czasie przygotowujemy:
~ 75 dkg owoców truskawek
1 opakowanie galaretki w czerwonym kolorze ( np. o smaku truskawkowym)
1 słoiczek dżemu niskosłodzonego lub w przypadku wersji "na bogato" śmietankę "Śnieżkę" i odpowiednią ilość mleka do jej przyrządzenia (ilość podana na opakowaniu).
Truskawki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i jeżeli jest taka potrzeba  pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu (możemy użyć trochę mniej wody do rozmieszania galaretki) i pozostawić do stężenia.
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem lub w wersji " na bogato" przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu śmietanką, na całej powierzchni ciasta ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką (jedyna trudność polega na wyczuciu momentu tężenia galaretki ale cóż "praktyka czyni mistrza").

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz