czwartek, 18 czerwca 2015

Truskawki w serniczkach na zimno

Zbliża się Dzień Ojca, pewnie dzieci te młodsze i te starsze wpadną choć na chwilę żeby złożyć Tacie życzenia, może warto przygotować coś słodkiego na tą okazję?

Proponuję wykorzystać truskawki do zrobienia serników na zimno, przedstawię dwa przepisy do wyboru, pierwszy to:

Serniczek na zimno wg przepisu Wandzi 
( przepis ten podawałam już wcześniej ale powtórzę go, bo warto)

 Do przygotowania serniczka na zimno potrzeba:

4 serki homogenizowane o smaku waniliowym
1,5 – 2  szklanki cukru ( wg. uznania)
2 całe jajka i 4 żółtka
1 masło roślinne ( 250 g )
6 łyżeczek żelatyny ( żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody)
3 galaretki
Kakao (wg uznania)
75 dkg truskawek

Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do stężenia.
W tym czasie:
Żółtka w  ilości 6 sztuk ( białko z 2 jajek ubić na sztywną pianę) utrzeć  z cukrem na puszystą masę dodając partiami masło i serki homogenizowane, następnie należy dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i ubitą pianę z 2 białek –delikatnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową, do tortownicy przełożyć pierwszą część przygotowanej masy, wyrównać powierzchnię i nałożyć owoce, zalać połową tężejącej galaretki i odstawić do lodówki aby galaretka stężała do końca. Po wyjęciu z lodówki na warstwie galaretki położyć drugą część masy i znowu ułożyć owoce (owoce  można zastąpić bakaliami), zalać pozostałą galaretką i odstawić do lodówki (najlepiej do następnego dnia).
Serniczek na zimno gotowy – pyszny deser szczególnie na ciepłe dni.

Przepis na serniczek odrobinę zmodyfikowałam wykładając dno tortownicy biszkoptami – polecam.

Drugi przepis znalałam w Poradniku Domowym, nosi on nazwę:

Sernik truskawkowy
(podobnie jak w pierwszym przepisie proponuję wyłożyć dno tortownicy biszkoptami)

Składniki:
50 dkg mielonego twarogu
20 dkg cukru
70 dkg truskawek
3 łyzeczki żelatyny
1/4 l kremówki
tabliczka białej czekolady
rurki waflowe

Truskawki oczyscić, kilka odłożyć do dekoracji. Połowę poostałych zmiksować z cukrem na mus. Resztę pokroić na kawałki.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg zmiksować  musem truskawkowym  i żelatyną., dodać pokrojone truskawki i ubitą kremówkę.
Masę przełożyc do tortownicy ze zdejmowanym brzegiem. Wyrównac wierzch. chłodzić kilka godzin. Wyłożyc na talerz.
Rurki waflowe posmarować z jednej strony odrobiną roztopionej  czekolady i przykleic do boków toru. Wierzch polać resztą czekolady i udekorować truskawkami.

Proponuję zrobić któryś z tych serniczków, przepisy proste, tyle tylko, że czasochłonne - smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz