wtorek, 9 czerwca 2015

Grillowanie na łonie natury - odmiana

Spotkanie przy grillu to zawsze kiełbaski, szaszłyki, grillowane mięsa itp. ja dla odmiany chciałam zaproponować kabanosy lub cienkie paróweczki w ciecie francuskim.

Kiełbaski w cieście francuskim możemy przygotować wczesniej, a podczas spotkania przy grillu odgrzać na aluminiowej tacce.

Kiełbaski w cieście francuskim

cienkie kabanosy lub parówki - po 2 sztuki /osobę
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko

Ciasto fraccuskie rozwinąć i pociąć na cieniutkie paski, paskami owijać kiełbaski tak aby powstały "świderki", których wnętrze wypełnią kiełbaski.
Przygotowane " świderki" ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. ~ 180 stopni aż do zrumienienia. 
Dobrze smakują na zimno, a jeszcze lepiej na ciepło, myślę, że mogą urozmaicić spotkanie przy grillu lub dodatkiem do barszczu czy i nnych czystych zup.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz