Zaczniemy od tak prostego obiadu jak:
Szpinak, ziemniaki i sadzone jajko
Szpinak zawiera żelazo (w 100g szpinaku - 3 mg żelaza) oraz wolny kwas foliowy ( witamina B11, który wspomaga produkcje krwinek czerwonych i pomaga przetwarzać substancje białkowe.
W szpinaku znajduje się również roślinna sekretyna, hormon tkankowy wpływający na proces trawienia, szpinak polecany jest osobom mającym problemy z trzustką.
Szpinak zawiera żelazo (w 100g szpinaku - 3 mg żelaza) oraz wolny kwas foliowy ( witamina B11, który wspomaga produkcje krwinek czerwonych i pomaga przetwarzać substancje białkowe.
W szpinaku znajduje się również roślinna sekretyna, hormon tkankowy wpływający na proces trawienia, szpinak polecany jest osobom mającym problemy z trzustką.
Oczywiście
zaczynamy od szpinaku, jeżeli mamy w zamrażarce gotowy rozdrobniony
mrożony szpinak po prostu wyjmujemy go i rozmrażamy. Szpinak rozmraża
się dość szybko w razie konieczności możemy rozmrozić go w mikrofalówce.
Oczekując
na rozmrożenie szpinaku obieramy i nastawiamy ziemniaki do gotowania (
pamiętajmy o dodaniu soli).
Następnie w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła lub
margaryny, dodajemy łyżkę mąki pszennej, mieszamy aby mąka połączyła się
z roztopionym tłuszczem i uzyskała konsystencję lekkiej zasmażki do
której wkładamy rozmrożony szpinak i dolewamy wodę do uzyskania żądanej
konsystencji. Rondelek przykrywamy pokrywką i pozwalamy zagotować się
umieszczonemu w nim szpinakowi od czasu do czasu mieszając.
Po
zagotowaniu się szpinaku doprawiamy go do smaku solą i czosnkiem (
czosnku proponuję dodać jeden duży ząbek, najlepiej przecisnąć go przez
praskę) i zdejmujemy z ognia.
Sprawdzamy
gotujące się ziemniaki, według mojego wyczucia muszą się jeszcze
pogotować około 10 minut. W tym czasie na patelni topimy niewielka ilość
margaryny ( w przypadku patelni teflonowej możemy z margaryny
zrezygnować) na której "posadzimy" jajka.
Ugotowane
i odlane ziemniaki wykładamy na talerz, polewamy je przygotowanym
szpinakiem i podajemy do tego sadzone jajka. Obiad gotowy.
Na przygotowanie takiego dania obiadowego potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki.
W
przypadku zastosowania świeżego szpinaku potrzeba nieco więcej czasu,
listki należy obrać z szypułek, sparzyć, a następnie rozdrobnić ( można
je posiekać albo zemleć w maszynce do mielenia mięsa), dalej postępować
tak jak w przypadku rozmrożonego szpinaku.
Jak już wcześniej wspomniałam mrożonki są pełnowartościowym produktem, który ułatwia nam pracę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz