środa, 15 kwietnia 2015

Obiady - obiadki - szpinak

Zaczniemy od tak prostego obiadu jak:

Szpinak, ziemniaki i sadzone jajko

Szpinak zawiera żelazo (w 100g szpinaku - 3 mg żelaza) oraz wolny kwas foliowy ( witamina B11, który  wspomaga  produkcje krwinek czerwonych i pomaga przetwarzać substancje białkowe.
W szpinaku znajduje się również roślinna sekretyna, hormon tkankowy wpływający na proces trawienia, szpinak  polecany jest osobom mającym problemy z trzustką.

Oczywiście zaczynamy od szpinaku, jeżeli mamy w zamrażarce gotowy rozdrobniony mrożony szpinak po prostu wyjmujemy go i rozmrażamy. Szpinak rozmraża się dość szybko w razie konieczności możemy rozmrozić go w mikrofalówce.
Oczekując na rozmrożenie szpinaku obieramy i nastawiamy ziemniaki do gotowania ( pamiętajmy o dodaniu soli). 
Następnie w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła lub margaryny, dodajemy łyżkę mąki pszennej, mieszamy aby mąka połączyła się z roztopionym tłuszczem i uzyskała konsystencję lekkiej zasmażki do której wkładamy rozmrożony szpinak i dolewamy wodę do uzyskania żądanej konsystencji. Rondelek przykrywamy pokrywką i pozwalamy zagotować się umieszczonemu w nim szpinakowi od czasu do czasu mieszając.
Po zagotowaniu się szpinaku doprawiamy go do smaku solą i czosnkiem ( czosnku proponuję dodać jeden duży ząbek, najlepiej przecisnąć go przez praskę) i zdejmujemy z ognia.
Sprawdzamy gotujące się ziemniaki, według mojego wyczucia muszą się jeszcze pogotować około 10 minut. W tym czasie na patelni topimy niewielka ilość margaryny ( w przypadku patelni teflonowej możemy z margaryny zrezygnować) na której "posadzimy" jajka.

Ugotowane i odlane ziemniaki wykładamy na talerz, polewamy je przygotowanym szpinakiem i podajemy do tego sadzone jajka. Obiad gotowy.

Na przygotowanie takiego dania obiadowego  potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki.

W przypadku zastosowania świeżego szpinaku potrzeba nieco więcej czasu, listki należy obrać z szypułek, sparzyć, a następnie rozdrobnić ( można je posiekać albo zemleć w maszynce do mielenia mięsa), dalej postępować tak jak w przypadku rozmrożonego szpinaku.
Jak już wcześniej wspomniałam mrożonki są pełnowartościowym produktem, który ułatwia nam pracę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz