Święta minęły w przyjaznej, rodzinnej atmosferze, szkoda tylko, ze pogoda była zmienna ale cóż, nie można mieć wszystkiego.
Jak zwykle po świętach zostają nam w lodówce różne świąteczne " resztki".
Dzisiaj chcę zaproponować krokiety z kapustą i mięsem (wykorzystamy pieczeń, która została nam ze świątecznego obiadu), a do tego czerwony barszcz.
Aby przygotować krokiety musimy upiec placki z ciasta naleśnikowego.
Ciasto to przygotowuję według następujących proporcji:
1 szklanka mąki pszennej ( kopiasta)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej ( gazowanej)
1 - 2 jajka ( ja daję 2 jajka)
1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
Jeżeli ciasto jest za gęste dodaję jeszcze trochę wody, ciasto na krokiety musi być nieco rzadsze niż ciasto na naleśniki.
Z tak przygotowanego ciasta smażę placki - smażenie jest w tym przypadku pojęciem umownym, oleju do smażenia jest minimalna ilość, dodaję go na patelnię tylko na samym początku, kiedy patelnię rozgrzewam. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewam ciasto naleśnikowe, rozprowadzam je na powierzchni patelni i smażę, a właściwie suszę z obydwu stron. Staram się aby placki na krokiety były cieniutkie ( grubsze będą się łamały w czasie ich zawijania bądź składanie po dodaniu farszu).
Farsz do krokietów:
Do przygotowania farszu potrzeba:
1/2 kg kiszonej kapusty
pieczeń, która została nam ze świątecznego obiadu
Kapustę kiszoną płuczę i gotuję do miękkości, po ugotowaniu odlewam wodę i przestudzoną kapustę kroję na mniejsze elementy, kroję też w kosteczkę mięso, które mieszam z kapustą ( jeżeli mam sos który pozostał z upieczonego mięsa również dodaję go do kapusty). Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, możemy dodać drobno pokrojoną cebulkę.
Krokiety
Na każdy z przygotowanych placków naleśnikowych nakładam przygotowany farsz i składam krokiet w kostkę lub zwijam w rulon ( jak kto woli), zanurzam w roztrzepanym jajku, panieruję w tartej bułce i smażę na oleju.
Krokiety podaję z czerwonym barszczem. Dla polepszenia smaku krokietów można przygotować sos pieczarkowy, polane nim krokiety będą smakowały jeszcze lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz