czwartek, 9 kwietnia 2015

Poświąteczny obiad - zapiekany ryż z jabłkami

Kolejny lekki obiad jaki chciałam zaproponować to zupa jarzynowa i ryż z jabłkami zapiekany w piekarniku.

Jeżeli chodzi o zupę to proponuję fasolkę szparagową oczywiście z mrożonki, choć widziałam w sprzedaży świeżą żółtą fasolkę szparagową.
Specjaliści od żywienia w okresie zimowo - wiosennym polecają mrożonki, które z uwagi na to, że do mrożenia używa się owoców i warzyw dojrzałych, zawierają więcej witamin i soli mineralnych, niż nowalijki rosnące pod folią.

Zupa z fasolki szparagowej

Ugotowanie zupy z mrożonej fasolki szparagowej jest niezmiernie proste, wystarczy bulion ugotowany z niedużej ilości mięsa rosołowego ( szponder, skrzydełka lub korpus z kurczaka), do którego wsypujemy mrożonkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i koniecznie cząber ( fasolka szparagowa bardzo lubi te zioła). Całość gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie przyprawą do zup, możemy zagęścić odrobiną mąki pszennej rozmieszanej w zimnej wodzie - zupa gotowa.

Zupę jarzynową możemy przyrządzić z dowolnej mrożonki, można kupić mrożonki wieloskładnikowe, z których można ugotować równie smaczne zupy jak ta którą dzisiaj proponuję.

Ryż z jabłkami zapiekany w piekarniku

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy:

1 szklankę ryżu
1 szklankę mleka
3 szklanki wody
szczypta soli
szczypta cukru

4 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu

 łyżka masła
gęsta śmietana
mała tortownica lub naczynie żaroodporne

Ryż wsypujemy do garnka ( najlepiej z grubym dnem), dodajemy mleko, wodę, sól i cukier i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszają aż do momentu gdy płyny zostaną wchłonięte przez ryż. Garnek odstawiamy z palnika ( nie zdejmujemy pokrywki), pozostawiamy do wystudzenia.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odparowujemy nadmiar soku i doprawiamy cynamonem.
 Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy w nim warstwami ryż, jabłka, ryż.  Górną warstwę ryżu smarujemy niewielką ilością masła. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut.
Podajemy na ciepło dekorując gęstą śmietaną i posypując odrobiną cukru - polecam, lekkostrawne i bardzo smaczne danie, doskonale komponujące się z zupą jarzynową, które może być również podawane jako deser.

Do przygotowania ryżu z jabłkami można też zastosować mus jabłkowy, albo gotowe jabłka prażone przeznaczone na szarlotkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz