Przygotowanie gulaszu wymaga trochę więcej czasu, ale z uwagi na to, że można go podać z ziemniakami, kaszą, makaronem a nawet z kromką chleba warto ten czas poświęcić.
Ja dzisiaj proponuję gulasz z łopatki wieprzowej, do którego podam makaron i konserwowe ogórki.
Jeżeli chodzi o makaron to od jakiegoś czasu kupuję makaron pełnoziarnisty, posiada on niższy indeks glikemiczny, jest łatwiej przyswajalny, a ponadto zawiera fosfor, mangan i żelazo.
fosfor – potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego metabolizmu;
żelazo – zapewnia właściwy rozwój umysłowy, funkcjonowanie układu immunologicznego, jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu;
mangan - jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiada także za mocne kości.
żelazo – zapewnia właściwy rozwój umysłowy, funkcjonowanie układu immunologicznego, jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu;
mangan - jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiada także za mocne kości.
Do przygotowania gulaszu potrzebujemy:
50 - 75 dkg mięsa ( łopatka wieprzowa, wołowina, indyk)
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
5 dkg margaryny
przyprawa do gulaszu lub ziele angielskie, listek laurowy
sól, pieprz
W rondelku roztopić niewielką ilość margaryny ( można użyć oleju), dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek, lekko podsmażyć aby cebula i czosnek oddały swój smak. Mięso umyć i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, wymieszać. Posolić, dodać przyprawę do gulaszu, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne, podlać wodą lub bulionem warzywnym, dusić pod przykryciem aż do miękkości. Można dla polepszenia smaku dodać pomidor obrany ze skórki lub łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Gotowy gulasz możemy zagęścić łyżeczką mąki pszennej rozmieszanej w zimnej wodzie ale najczęściej nie ma takiej potrzeby, ponieważ cebula dodana do gulaszu nadaje mu odpowiednia konsystencję.
Jak już wspomniałam gulasz możemy podać z ziemniakami, makaronem, kaszą a dodatkami mogą być ogóreczki, buraczki, surówka z kiszonej kapusty, to już zależy od upodobań smakowych.
Oczywiście gulasz można wzbogacić dodając pod koniec gotowania np. pokrojoną w kosteczkę paprykę czy fasolkę szparagową (wtedy nie dodajemy pomidorów ani koncentratu pomidorowego), taka wersja jest również smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz