Propozycja na dziś, to ryba z ziemniakami, nic szczególnego łatwe w przygotowaniu.
Ryba jaka podałam na obiad, to filet z flądry strzałozębnej - smaczna ryba o białym mięsie, którą można kupić w markecie.
Flądra strzałozębna - nazwa łacińska to Atheresthes stomias znana również pod nazwą kulbak amerykański.
Rybę należy rozmrozić, umyć i podzielić na mniejsze kawałki (filety z tej ryby są dość duże), oprószyć solą i pieprzem cytrynowym i pozostawić na talerzu na około 1 godzinę. W tym czasie ugotować ziemniaki, do gotowania wybrać małe ziemniaki, dobrze je wyszorować i ułożyć w garnku do gotowania na parze.
Ugotowane w łupinach ziemniaki przekroić na połowę i umieścić na patelni, na którą wcześniej należy nalać odrobinę oleju rzepakowego i wymieszać go z ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane ziemniaki zostawić na patelni na około 1/2 godziny obracając je od czasu do czasu aby przeszły smakiem dodanych ziół.
Czas na smażenie ryby.
Wcześniej przygotowaną rybę, posoloną i posypaną pieprzem cytrynowym można panierować w tartej bułce zanurzając ją wcześniej w rozmąconym jajku, lub też obtoczyć ją tylko w mące ( jak kto woli).
Rybę smażymy na oleju rzepakowym (olej rzepakowy ma wysoką temp. wrzenia), po usmażeniu możemy nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym.
W czasie smażenia ryby rozpoczynamy podsmażanie zamarynowanych w oleju z ziołami ziemniaków, smażymy je na wolnym ogniu obracając tak aby opiekły się z każdej strony. Na wolnym ogniu dlatego, że dodane do oleju zioła przy wysokiej temperaturze zaczną się przypalać i zepsują smak ziemniaków.
Usmażoną rybę podajemy z aromatycznymi smażonymi ziemniakami, a dla urozmaicenia obiadu możemy podać małe korniszonki, konserwowe patisony albo surówkę z kiszonej kapusty - smacznego.
Oczywiście takie smażone ziemniaki można podać do każdego rodzaju smażonej ryby lub np. do panierowanego schabu albo filetu z kurczaka, to taka moja propozycja podania ziemniaków.
Mniam, mniam. Taki właśnie obiad dziś przygotowuje. Bardzo lubimy do tego surówkę z kapusty pekińskiej na ostro ☺
OdpowiedzUsuń