Poprzedni post był propozycją na zbliżające się święta, bo i kakao i wiórki kokosowe i krem ale do świąt jeszcze sporo czasu dlatego chcę zaproponować łatwe do upieczenia ciasto jogurtowe.
Łatwe przygotowanie wynika z tego, że niezbędne składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie który jest głównym składnikiem ciasta.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
jogurt naturalny - 350 g
cukier - 1 kubeczek ( po jogurcie)
mąka - 2 kubeczki
3 jajka
olej - 1/3 kubeczka
1 proszek do pieczenia
Do naczynia przekładamy jogurt naturalny ( kubeczek myjemy i wycieramy do sucha ), przy pomocy kubeczka odmierzamy cukier, mąkę którą mieszamy z proszkiem do pieczenia i olej, składniki dodajemy do naczynia w którym jest jogurt. Na koniec wbijamy trzy jajka. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą np. cytrynową albo lukrem przygotowanym z cukru pudru i z soku z cytryny. Proponuje do ciasta przed upieczeniem dodać odrobinę skórki cytrynowej lub olejku cytrynowego do ciast, wtedy to delikatne ciasto jogurtowe wzbogacimy smakowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz