Kiedy pieczemy kruche ciasto lub ciasteczka z kruchego ciasta zostaje nam białko. Wiadomo, że białko możemy zamrozić i wykorzystać je do przygotowania bezików ale można też upiec ciasto z kokosową bezą. Ciekawa propozycja na zbliżające się święta.
Składniki:
CIASTO
200 g mąki
100 g cukru
100 g masła
2 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody
3 łyżki kwaśnej śmietany
BEZA
5 białek
100 g cukru pudru
1 łyżeczka skrobii
160 g wiórków kokosowych
Składniki suche ciasta mieszamy ze sobą, następnie dodajemy śmietanę i żółtka, łączymy całość przy pomocy miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Przygotowujemy bezę: ubijamy na sztywno białka jajek,nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier, skrobię i wiórki kokosowe. tak przygotowana masę wylewamy na ciasto znajdujące sie na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy, wyjmujemy z blaszki i kroimy na połowę, przygotowujemy dowolny krem którym smarujemy jedną część ciasta i przykrywamy drugą częścią. Ciasto dekorujemy polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz