piątek, 20 listopada 2020

Kilka nowych przepisów - Ciasto z kokosową bezą

 Kiedy pieczemy kruche ciasto lub ciasteczka z kruchego ciasta zostaje nam białko. Wiadomo, że białko możemy zamrozić i wykorzystać je do przygotowania bezików ale można też upiec ciasto z kokosową bezą. Ciekawa propozycja na zbliżające się święta.

Składniki:

CIASTO

200 g mąki

100 g cukru

100 g masła

2 żółtka

3 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,25 łyżeczki sody

3 łyżki kwaśnej śmietany

BEZA

5 białek

100 g cukru pudru

1 łyżeczka skrobii

160 g wiórków kokosowych

Składniki suche ciasta mieszamy ze sobą, następnie dodajemy śmietanę i żółtka, łączymy całość przy pomocy miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

Przygotowujemy bezę: ubijamy na sztywno białka jajek,nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier, skrobię i wiórki kokosowe. tak przygotowana masę wylewamy na ciasto znajdujące sie na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy, wyjmujemy z blaszki i kroimy na połowę, przygotowujemy dowolny krem którym smarujemy jedną część ciasta i przykrywamy drugą częścią. Ciasto dekorujemy polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz