Święta zbliżają się milowymi krokami, po powrocie z gór do domu zabrałam się za świąteczne porządki i oczywiście za pieczenie pierników, bo one muszą mieć czas żeby zmięknąć.
Wybrałam tym razem przepis na pierniczki ze skórką pomarańczową ( skórkę pomarańczową zrobiłam kilka dni wcześniej).
Składniki:
300 g mąki
150 ml miodu
1 jajko
50 g cukru pudru
60 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka kakao
Według przepisu należy połączyć miękkie masło,cukier puder i miód, ja zrobiłam odrobinę inaczej.
Miód, masło, cukier puder, kakao i skórkę pomarańczową i przyprawę do pierników umieściłam w garnku i podgrzewałam do rozpuszczenia składników, otrzymaną masę wystudziłam, dodałam do niej jajko, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wymieszałam, wyłożyłam na stolnicę i zagniotłam ciasto.
Ciasto piernikowe owinęłam folią i włożyłam na noc do lodówki. W następnym dniu podzieliłam ciasto na dwie części, rozwałkowałam i przy pomocy foremek wykrawałam pierniczki. Piekłam je w temp. 180 stopni przez 10-12 minut.
Po wystudzeniu wystarczyło je udekorować i świąteczne pierniczki gotowe.
Takie kształty nadawałam moim pierniczkom.
Pierniczki upieczone, przygotowane do dekoracji,
a tak wyglądają gotowe pierniczki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz