piątek, 13 listopada 2020

Kilka nowych przepisów - Ciasto z morelami

 Ciasto z morelami, najlepiej byłoby użyć świeżych owoców ale można spróbować z suszonymi morelami, które należy zalać gorąca wodą i pozostawić na przykład na cała noc. Przed przystąpieniem do pieczenia owoce zalane wodą odsączyć na sicie i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

3 jajka

3/4 szklanki cukru pudru

1/4 szklanki oleju

1/4 szklanki jogurtu naturalnego

cukier waniliowy

szczypta soli

1 1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6-8 moreli ( w przypadku suszonych moreli proponuję więcej)


Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy olej, jogurt, cukier waniliowy, sól i mąkę. Składniki wymieszamy i dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszamy, ciasto przelewamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem foremki     ( tortownica o śred. 28 cm ), na wierzchu ciasta układamy połówki moreli. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.

Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz