Ciasto z morelami, najlepiej byłoby użyć świeżych owoców ale można spróbować z suszonymi morelami, które należy zalać gorąca wodą i pozostawić na przykład na cała noc. Przed przystąpieniem do pieczenia owoce zalane wodą odsączyć na sicie i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
szczypta soli
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6-8 moreli ( w przypadku suszonych moreli proponuję więcej)
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy olej, jogurt, cukier waniliowy, sól i mąkę. Składniki wymieszamy i dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszamy, ciasto przelewamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem foremki ( tortownica o śred. 28 cm ), na wierzchu ciasta układamy połówki moreli. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.
Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz