Zapraszam na pyszną szarlotkę, która upiekłam w dość ekstremalnych warunkach w starym prodiżu. Miałam wątpliwości czy się uda, bo prodiż grzeje tylko od góry a jabłka w tej szarlotce układa się na dole foremki i zalewa się je ciastem. Na szczęście się udało, szarlotka przepiekła się i na dodatek jest bardzo smaczna.
Składniki:
160 g mąki
200 g masła
160g cukru
3-4 jabłka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Posypka
2 łyżki cukru
30 g orzechów włoskich
15 g masła
Masło wraz z cukrem ubić mikserem do uzyskania puszystej masy, nie przerywając ubijania dodać jajka i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki, które należy ułożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Jabłka posypać cynamonem i zalać przygotowanym ciastem.
Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki, wymieszać z cukrem i tak przygotowaną mieszaniną posypać ciasto.Na posypce ułożyć kawałeczki zimnego masła. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut. GOTOWE.
Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, dobrze by było podać ją z bita śmietaną lub gałką lodów waniliowych.
Przygotowując tą szarlotkę zrobiłam kilka zdjęć:
Ciasto w prodiżu przed upieczeniem, na cieście widać posypkę z orzechów i kawałki masła
Ciasto po upieczeniu, z posypki powstała chrupiąca skórka
Ciasto po wyjęciu z prodiża ( do góry nogami) na górze widać jabłka ułożone na dnie prodiża
Kawałek ciasta w prawidłowej pozycji :)
Borgata Hotel Casino & Spa - Mapyro
OdpowiedzUsuńFind the best Borgata 광주광역 출장샵 Hotel Casino & 인천광역 출장샵 Spa (AtlanticCity) 전라남도 출장마사지 with photos, videos, address, 세종특별자치 출장마사지 phone number, map and 포천 출장샵 map.