piątek, 13 listopada 2020

Kilka nowych przepisów - Babka caffe latte

 Tym razem proponuję upiec babkę o smaku caffe latte, nie jestem specjalistką od babek ( z reguły moje babki mają zakalec) ale przepis spodobał mi się z uwagi na skład i nazwę, więc postanowiłam go  umieścić na blogu. Może ktoś spróbuje upiec taka babkę?

Składniki:

250 g masła

3/4 szklanki cukru

75 ml mleka

4 jajka

350 g mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

3 łyżeczki kakao

 

Masło, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku  nadal miksując. Następnie w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą na przemian z mlekiem. Uzyskane ciasto dzielimy na 3 części.

Do 1 dodajemy kawę ( mieszamy)

Do 2 dodajemy kakao ( mieszamy)

Trzecią część pozostawiamy bez dodatków

Ciasto przekładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x25 cm : najpierw ciasto z dodatkiem kakao, następnie z dodatkiem kawy a na koniec bez dodatków. ciasto lekko nacinamy wzdłuż foremki. Pieczemy w tem. 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy nie wyjmując z formy przez 15 minut, po tym czasie wyjmujemy babkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Podajemy posypaną cukrem pudrem z dodatkiem kakao lub polukrowaną, jak kto woli.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz