Tym razem proponuję upiec babkę o smaku caffe latte, nie jestem specjalistką od babek ( z reguły moje babki mają zakalec) ale przepis spodobał mi się z uwagi na skład i nazwę, więc postanowiłam go umieścić na blogu. Może ktoś spróbuje upiec taka babkę?
Składniki:
250 g masła
3/4 szklanki cukru
75 ml mleka
4 jajka
350 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki kakao
Masło, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku nadal miksując. Następnie w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą na przemian z mlekiem. Uzyskane ciasto dzielimy na 3 części.
Do 1 dodajemy kawę ( mieszamy)
Do 2 dodajemy kakao ( mieszamy)
Trzecią część pozostawiamy bez dodatków
Ciasto przekładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x25 cm : najpierw ciasto z dodatkiem kakao, następnie z dodatkiem kawy a na koniec bez dodatków. ciasto lekko nacinamy wzdłuż foremki. Pieczemy w tem. 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy nie wyjmując z formy przez 15 minut, po tym czasie wyjmujemy babkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Podajemy posypaną cukrem pudrem z dodatkiem kakao lub polukrowaną, jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz