poniedziałek, 2 marca 2020

Sałatka warstwowa ( na krakersach )

Jeszcze jedna sałatka, która wydaje się ciekawa, choć pewnie nie jest dietetyczna.

Składniki

    2 kiełbaski z szynki
    3 duże jajka
    3 łyżki pikantnego sosu pomidorowego
    100 g żółtego sera
    5 łyżek majonezu
    1 mały kiszony ogórek
    1 mała cebula
    sól i pieprz
    24 słone krakersy

Jajka ugotować na twardo. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Kiełbasę rozdrobnić rozdrabniaczem lub przemielić przez maszynkę, wymieszać z pikantnym sosem i cebulą. Jajka obrać oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z dwoma łyżkami majonezu z solą i pieprzem. Żółtka i ogórki, ser żółty również zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie składniki odłożyć osobno. Ser wymieszać z pozostałym majonezem, doprawić solą i pieprzem.

Na desce wyłożyć 8 krakersów w prostokąt, na to wyłożyć pastę serową, dokładnie wyrównać i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na to wyłożyć masę z kiełbasy i sosu i ponownie przykryć krakersami. Na górę wyłożyć białka z majonezem, posypać startymi żółtkami a na końcu startym ogórkiem. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aby sałatka scaliła się i można ją było kroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz