Tym razem rogaliki, w prawdzie potrzebne nam będzie jajko ale też nietypowy składnik jakim jest szklanka piwa.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
4 szklanki mąki
40 dag masła ( margaryny)
1 szklanka piwa
1 jajko
1 słoik twardej marmolady lub powideł śliwkowych
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki gorącej wody
Wykonanie:
Dzień wcześniej przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i dodać piwo. Wyrobić do połączenia składników (ciasto będzie klejące), zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na noc. Schłodzone ciasto kawałkami rozwałkować i wykrawać niewielkie trójkąty, nadziewać marmoladą i zawijać w rogaliki.
Rogaliki układać na natłuszczonej blaszce, wierzch posmarować roztrzepanym jajem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C na złoty kolor. Upieczone, gorące rogaliki posmarować lukrem.
Wykonanie:
Dzień wcześniej przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i dodać piwo. Wyrobić do połączenia składników (ciasto będzie klejące), zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na noc. Schłodzone ciasto kawałkami rozwałkować i wykrawać niewielkie trójkąty, nadziewać marmoladą i zawijać w rogaliki.
Rogaliki układać na natłuszczonej blaszce, wierzch posmarować roztrzepanym jajem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C na złoty kolor. Upieczone, gorące rogaliki posmarować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz