czwartek, 26 marca 2020

Rogaliki piwne

Tym razem rogaliki, w prawdzie potrzebne nam będzie jajko ale też nietypowy składnik jakim jest szklanka piwa.

 Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki
40 dag masła ( margaryny)
1 szklanka piwa
1 jajko
1 słoik twardej marmolady lub powideł śliwkowych

Lukier:
2 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki gorącej wody

Wykonanie:

Dzień wcześniej przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i dodać piwo. Wyrobić do połączenia składników (ciasto będzie klejące), zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na noc. Schłodzone ciasto kawałkami rozwałkować i wykrawać niewielkie trójkąty, nadziewać marmoladą i zawijać w rogaliki.

Rogaliki układać na natłuszczonej blaszce, wierzch posmarować roztrzepanym jajem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C na złoty kolor. Upieczone, gorące rogaliki posmarować lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz