czwartek, 26 marca 2020

Proziaki

Ostatnie wydarzenia skłoniły mnie do poszukania przepisów na łatwe wypieki, które mogą zastąpić pieczywo w sytuacji kiedy nie możemy lub w obawie o zdrowie nie chcemy wychodzić z domu.
Szukałam, szukałam i znalazłam proziaki. 
Nazwa pochodzi od dawnej nazwy sody oczyszczonej, którą nazywano prozą.
Składniki:
1/2 kg maki pszennej
1/2 kg mąki razowej
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 l kefiru ( maślanki)
1 łyżeczka soli
1-2 jajka

W dużej misce mieszamy suche składniki tj.: dwa rodzaje mąki, sodę i sól. Do drugiej miski wlewamy kefir i dodajemy jajka, roztrzepujemy. Składniki płynne wlewamy do składników sypki, mieszamy i wyrabiamy uzyskując gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiamy na chwilę żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy suchą nieprzywieralną patelnię lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto wałkujemy podsypując odrobiną mąki na grubość około 1,5 cm i przy pomocy szklanki wykrawamy okrągłe bułeczki (proziaki). Możemy je piec na patelni lub na blaszce w piekarniku, czas pieczenia to ~ 15 minut.
Lekko ciepłe proziaki podajemy z miodem, dżemem, konfiturą lub po prostu z masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz