niedziela, 29 marca 2020

Biszkopt

Ja wiem, że nie czas na świętowanie ale tak sobie myślę, że niedługo Święta Wielkanocne to może chociaż najbliższym zaserwować torcik z owocami.
Na razie przepis na biszkopt, a może przed świętami informacje na temat kremu i dekoracji.

Biszkopt na torcik

Składniki:
6 jajek
0,75 szklanki cukru ( drobny cukier do wypieków)
0,75 szklanki mąki tortowej
0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody

W pierwszej kolejności  oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do piany dodajemy małymi porcjami cukier dalej ubijając. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Kończymy ubijanie, teraz zamieniamy mikser na drewnianą łyżkę.
Do powstałej masy dodajemy małymi porcjami mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy 3 łyżki gorącej wody. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy powstały biszkopt, ale to już temat na kolejny post.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz