Czachochbili, czyli kurczak w pomidorach. nazwa potrawy najprawdopodobniej pochodzi od słowa chochobi, które znaczy bażant, widocznie głównym składnikiem potrawy był bażant, którego zastąpiono kurczakiem.
Składniki:
- kurczak podzielony na kawałki
– puszka pomidorów
– 2 cebule pokrojone w półplasterki
– 3 ząbki czosnku posiekane
– łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
– łyżeczka suszonego majeranku
– łyżeczka mielonej papryki
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– mała garść pietruszki, posiekanej
– mała garść bazylii, posiekanej
– mała garść kolendry, posiekanej
– mała garść koperku, posiekanego
– 2 łyżki oleju
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, dodać kurczaka i obsmażyć go ze wszystkich stron.
Do obsmażonego kurczaka dodajemy: pomidory, majeranek, paprykę, ocet, pół szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez pół godziny. po tym czasie dodajemy resztę ziół, mieszamy, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Przed podaniem czachochbili podgrzewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz