poniedziałek, 19 lutego 2018

Podróże kulinarne - Gruzja- chinkali

Czas na tradycyjne gruzińskie pierożki - chinkali.
Według Wikipedii:
"Chinkali duże kołduny wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji." 
 
  Składniki:

  3 szklanki mąki pszennej
  3/4 szklanki wody
  30 dkg mięsa wieprzowego
  30 dkg mięsa wołowego
 1 szklanka bulionu mięsnego  
 1 ząbek czosnku
 2 łyżeczki kolendry 
kolendra świeża: liście z całej doniczki
  Sól, pieprz
 
Mięso mielimy, dodajemy drobno posiekany czosnek, mieloną i świeżą kolendrę, sól i pieprz, dobrze mieszamy i dolewamy szklankę bulionu mięsnego. Dzięki bulionowi uzyskamy wystarczającą ilość płynu wewnątrz chinkali.
Przygotowujemy ciasto, do mąki dodajemy trochę soli i wlewamy 3/4 szklanki wody. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. 
Rozwałkowujemy ciasto grubiej niż na polskie pierogi i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na każdy krążek nakładamy nadzienie. Podnosimy brzegi krążka z nadzieniem do góry i składamy w zakładki, powinno ich być 15, kończymy mocno zaciskając, tak aby powstał pomponik za który będziemy mogli pierożek złapać. 
Chinkali gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, oczywiście smaczniejsze będą jeżeli ugotujemy je w bulionie mięsnym.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz