Czas na tradycyjne gruzińskie pierożki - chinkali.
Według Wikipedii:
"Chinkali
duże kołduny wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie
nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem
pozostałej reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne
zwłaszcza w Gruzji."
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody
30 dkg mięsa wieprzowego
30 dkg mięsa wołowego
1 szklanka bulionu mięsnego
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody
30 dkg mięsa wieprzowego
30 dkg mięsa wołowego
1 szklanka bulionu mięsnego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kolendry
kolendra świeża: liście z całej doniczki
Sól, pieprz
Sól, pieprz
Mięso mielimy, dodajemy drobno posiekany czosnek, mieloną i świeżą kolendrę, sól i pieprz, dobrze mieszamy i dolewamy szklankę bulionu mięsnego. Dzięki bulionowi uzyskamy wystarczającą ilość płynu wewnątrz chinkali.
Przygotowujemy ciasto, do mąki dodajemy trochę soli i wlewamy 3/4 szklanki wody. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
Przygotowujemy ciasto, do mąki dodajemy trochę soli i wlewamy 3/4 szklanki wody. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
Rozwałkowujemy ciasto grubiej niż na polskie pierogi i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na każdy krążek nakładamy nadzienie. Podnosimy brzegi krążka z nadzieniem do góry i składamy w zakładki, powinno ich być 15, kończymy mocno zaciskając, tak aby powstał pomponik za który będziemy mogli pierożek złapać.
Chinkali gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, oczywiście smaczniejsze będą jeżeli ugotujemy je w bulionie mięsnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz