poniedziałek, 5 lutego 2018

Podróże kulinarne - Gruzja- tkemali

Tkemali to kultowy sos, który w dowolnych ilościach można  jeść do każdego gruzińskiego dania.
Zrobiony jest ze śliwek i specjalnie dobranych przypraw (kolendra, czosnek, odrobina ostrej papryki, pieprz i sól). 

W dużym uproszczeniu przepis na ten stos jest następujący: śliwki (raczej te kwaśne) gotuje się,
odpestkowuje i przeciera przez sito (bez skórek). Następnie dodaje się wspomniane przyprawy i dobrze miesza.
To taka uproszczona wersja, oczywiście w Gruzji do przygotowania tego sosu używa się odpowiedniego gatunku śliwek ( niestety niedostępnych dla nas), jednak polskie gospodynie znalazły odpowiednik, są to śliwki mirabelki. 
Mirabelki trudno kupić na straganie ale bardzo często występują w  wersji dzikiego drzewka, które rokrocznie bardzo intensywnie owocuje.

Warto spróbować przygotować sos tkemali ponieważ idealnie nadaje się do dań mięsnych np. szaszłyki, rybnych i wielu innych potraw.

Potrzebujemy:

2 słoiczki
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
2 kg mirabelek (najlepiej lekko niedojrzałych)
szczypta cynamonu
3 goździki zmiażdżone w moździerzu
2 łyżeczki ziaren kolendry zmiażdżonych w moździerzu
2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka cukru

Czosnek rozcieramy z solą. W rondlu o grubym dnie podgrzewamy mirabelki,  aż zmiękną i miąższ zacznie oddzielać się od pestek. Wówczas wybieramy pestki (można przetrzeć przez sito),
a miąższ pozostawiamy w rondlu. Dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Gdy sos zgęstnieje, przelewamy do wyparzonych, gorących słoików.
Zakręcamy je mocno i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz