Mczadi - gruzińskie placuszki z mąki kukurydzianej
Mczadi to tradycyjne gruzińskie placuszki z mąki kukurydzianej. Mogą być smażone albo pieczone.
Nadają się tak na samodzielne danie - najlepiej smakują z serem i masłem, jak i dodatek do dania warzywnego lub mięsnego.
Czytając gruzińskie przepisy mam wrażenie, ze polska kuchnia jest zdecydowanie bardziej skomplikowana i czasochłonna, gruzińska natomiast uświadamia nam, że z podstawowych składników można wyczarować potrawy nie tylko bardzo smaczne ale i zdrowe.
Przepis na mczadi trochę przypomina serbską proję ( przepis podałam na jednym z blogów) to też rodzaj ciasta z mąki kukurydzianej z tą różnicą, że w środku proji znajdziemy dodatkowo kawałki sera typu feta, natomiast do mczadi podajemy ser.
2 szklanki mąki kukurydzianej
ok. szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
olej roślinny do smażenia
Do podania: masło, ser
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz