Najwyższy czas zająć się tematem Świąt Wielkanocnych, które z uwagi na to, że są świętami ruchomymi wypadają na samym początku kwietnia.
Czasu zostało już niewiele aby ułożyć sobie świąteczne menu, zaplanować zakupy, wysprzątać mieszkanie i oczywiście przygotować wszystkie potrawy które znajdą się na naszym świątecznym stole.
W moim domu najważniejszym posiłkiem świątecznym jest oczywiście śniadanie wielkanocne, mam nadzieję, że uda się wszystkich zebrać przy świątecznym stole.
Na śniadanie wielkanocne proponuję:
- jajka na ugotowane w łupinach z cebuli ( mam nadzieję, że zbieracie łuski z cebuli )
- wędliny ( szynka, baleron, polędwica i oczywiście coś z drobiu )
- śledzie:
- rybaki ( śledzie w oleju z cebulką i pieprzem cytrynowym)
- śledzie pod pierzynką
- śledzie wg przepisu Cioci Dany
- śledzie po grecku ( z marchewką i rodzynkami)
- sałatka chrzanowa ( zrobię ją pierwszy raz )
- szynka podana na ciepło ( podam ją do sałatki chrzanowej, moja Babcia szynkę na ciepło podawała z sosem chrzanowym, ja spróbuję z sałatką)
- sery, do których podam konfiturę z borówek własnej roboty
- ogórki i grzybki marynowane własnej roboty
- chrzan własnej roboty
- majonez, sos tatarski
Przepisy na prawie wszystkie potrawy znajdziecie na moim blogu, nowością będzie tylko sałatka chrzanowa.
Przepis na sałatkę chrzanową podam w następnym poście, postaram się też podać kilka propozycji na lekkie ( postne ) obiady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz