wtorek, 10 października 2017

Naleśniki inaczej - naleśniki à la buritos

Kto nie lubi naleśników?- myślę, że wszyscy je lubimy, najlepsze są z dżemikiem własnej roboty, albo z białym serem, a może biały ser i na to łyżeczka dżemiku....
możemy naleśniki z białym serem podsmażyć na masełku - pycha, albo podać je z owocami, na przykład z bananem. 
Wystarczy banany obrać, przekroić wzdłuż, owinąć naleśnikiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i włożyć na 15 minut do nagrzanego piekarnika, po wyjęciu posypać startą na tarce czekoladą albo polać polewą, podawać na ciepło. 
Wszystko to co proponuję w temacie naleśników jest na słodko, a może " naleśniki inaczej"?


Naleśniki à la buritos

Składniki:
mięso mielone wołowe - 300 gramów
pomidory z puszki - 400 gramów ( ja dodałam świeże pomidory )
Fix  Spaghetti Bolognese  - 1 opakowanie
cebula - 1 sztuka
czerwona fasola z puszki - 1 opakowanie
(dodałam jeszcze 1 pikantną papryczkę )

żółty ser - 120 gramów
woda lub mleko - 250 mililitrów
mąka - 150 gramów
jajko - 2 sztuki
olej


 Mięso mielone wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą smażymy przez około 8 minut, aż będzie
rumiane,
do mięsa dodajemy posiekane pomidory, odcedzoną fasolkę, Fix Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Mieszamy i dusimy aż dobrze zgęstnieje.




Smażymy cienkie naleśniki, na które nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety.
Naleśniki a la buritos układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy żółtym serem - zapiekamy w temp. 200 stopni przez 10-15 minut. podajemy z kwaśną śmietaną.

Warto spróbować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz