Kto nie lubi naleśników?- myślę, że wszyscy je lubimy, najlepsze są z dżemikiem własnej roboty, albo z białym serem, a może biały ser i na to łyżeczka dżemiku....
możemy naleśniki z białym serem podsmażyć na masełku - pycha, albo podać je z owocami, na przykład z bananem.
Wystarczy banany obrać, przekroić wzdłuż, owinąć naleśnikiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i włożyć na 15 minut do nagrzanego piekarnika, po wyjęciu posypać startą na tarce czekoladą albo polać polewą, podawać na ciepło.
Wszystko to co proponuję w temacie naleśników jest na słodko, a może " naleśniki inaczej"?
Naleśniki à la buritos
Składniki:
mięso mielone wołowe - 300 gramów
pomidory z puszki - 400 gramów ( ja dodałam świeże pomidory )
Fix Spaghetti Bolognese - 1 opakowanie
cebula - 1 sztuka
czerwona fasola z puszki - 1 opakowanie
(dodałam jeszcze 1 pikantną papryczkę )
żółty ser - 120 gramów
woda lub mleko - 250 mililitrów
mąka - 150 gramów
jajko - 2 sztuki
olej
Mięso mielone wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą smażymy przez około 8 minut, aż będzie
rumiane,
do mięsa dodajemy posiekane pomidory, odcedzoną fasolkę, Fix Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Mieszamy i dusimy aż dobrze zgęstnieje.
Smażymy cienkie naleśniki, na które nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety.
Naleśniki a la buritos układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy żółtym serem - zapiekamy w temp. 200 stopni przez 10-15 minut. podajemy z kwaśną śmietaną.
Warto spróbować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz