środa, 27 września 2017

Podróże kulinarne - Grecja - pasticcio

Pasticcio - grecka zapiekanka makaronowa, to jedna z potraw jakie zaserwowano mi na obiadokolację, danie smaczne i bardzo sycące, na początku byłam trochę zaskoczona - zapiekanka z makaronem, nic szczególnego, jakże się myliłam.

Do przygotowania tego dania oprócz oczywiście mięsa, przypraw i innych składników potrzebujemy makaron. W kuchni greckiej tradycyjnie używa się makaronu o nazwie  " pastitsio ", jest to makaron o długości spaghetti o większej średnicy z dziurką w środku. Można go zastąpić makaronem penne lub bucatini.

    80 dkg  mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe lub jagnięce)
    opakowanie makaronu
    pomidory w puszce
    200 g sera żółtego
    100 g sera fety
    1 mozzarella
    1 cebula
    natka pietruszki
    1 pomidor
    pół łyżeczki kminu, łyżeczka oregano, łyżeczka cynamonu, sól, pieprz
    oliwa z oliwek i na sos beszamelowy....
    1/3 szklanki mąki pszennej
    50 g masła
    400 ml mleka
    jajko
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie.

Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone i razem podsmażamy.
Następnie dodajemy pomidory w puszce, obranego i pokrojonego w kostkę świeżego pomidora, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
W naczyniu żaroodpornym układamy 2/3 makaronu. Ścieramy ser żółty i posypujemy makaron.
Następnie wykładamy mięso. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety, a potem pozostały makaron.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Podgrzewamy mleko. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę.
Bardzo energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Porcjami dodajemy ciepłe mleko, cały czas mieszamy.
Gdy powstanie płynna masa, zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy dokładnie wszystko razem.
Tak powstałym sosem polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy mozzarellę.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 15 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić pasticio jeszcze w piecu na około 15 minut.
Lekko ostygnie, dzięki czemu lepiej będzie się kroić kawałki.

Kali sas orexi, czyli smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz