czwartek, 13 kwietnia 2017

Wielkanoc 2017- kaczka z jabłkami


Jak już wspomniałam w poprzednim poście prawie wszystkie przepisy na potrawy które podam na święta można znaleźć na moim blogu. Nie znajdziecie natomiast przepisu na kaczkę z jabłkami, chociaż to potrawa serwowana przez moją Babcię na wyjątkowe okazje. Podam ją na świąteczny obiad. W tym celu już jakiś czas temu kupiłam kaczkę o wadze 1,8 kg, potrzebuję jeszcze 2-3 kwaśne jabłka np renety, sól, majeranek i dodatkowo 2-3 jabłka, które podam do gotowej już kaczki.

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, majerankiem i pieprzem ( najlepiej przygotować mieszaninę tych trzech składników). Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, posypujemy majerankiem i umieszczamy w środku kaczki, kaczkę zamykamy wykałaczką i sznurujemy bawełniana nitką.
Przygotowana kaczkę umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem brytfannie ( moja Babcia przed włożeniem kaczki do brytfanny wytapiała w niej tłuszcz z kaczki i w tym tłuszczu obsmażała kaczkę), obsmażamy ją z każdej strony na złoty kolor, następnie dolewamy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i pieczemy ( mniej więcej na 1 kg mięsa 1 godzinę ). Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje ( najlepiej przy pomocy nożyc do drobiu ) i podajemy z duszonymi jabłkami.

2-3 kwaśne jabłka obieramy, dzielimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i obsmażamy na 2-3 łyżkach tłuszczu wytopionego z kaczki dodając sok z cytryny i łyżkę cukru, możemy posypać majerankiem, dusimy pod przykryciem uważając aby jabłka się nie rozgotowały.

Tak właśnie przygotowywała kaczkę z jabłkami Babcia Erna serwując ją na uroczystych rodzinnych obiadach. Pamiętam smak  Babcinej kaczki z jabłkami, pamiętam jak z obojczykowej kaczej kości Babcia robiła mi fotelik do domku dla lalek....do dziś do porcjowania drobiu używam Babcinych nożyczek.
 




 Tak wygląda moja świąteczna kaczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz