środa, 26 kwietnia 2017

Podróże kulinarne - Chiny - Kurczak w sojowej glazurze


Pierwsza moja propozycja w tym cyklu to Kurczak w sojowej glazurze, brzmi smakowicie i przepis nie jest zbyt skomplikowany.

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy:
wok lub rondel
3 łyżki oleju arachidowego ( do nabycia w marketach lub na allegro)
6 udek z kurczaka z kością ( bez skóry)
2 ząbki czosnku ( czosnek kroimy w płatki)
kawałek imbiru ( kroimy w cieniutkie plasterki)
3 cebulki dymki ( kroimy w krążki)
6 łyżek wody
1 łyżka miodu
5 łyżek sosu sojowego
czerwona papryczka chili ( kroimy w cieniutkie krążki)

W dużym woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju na którym obsmażamy udka z kurczaka. Przyrumienione udka wyjmujemy i odstawiamy.
Do woka wlewamy resztę oleju, zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, imbir, dymkę, smażymy aż dymka zmięknie, dodajemy  podsmażone udka, całość mieszamy. Następnie dolewamy wodę, miód i sos sojowy, potrawę przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, obracamy mięso i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty aż do zredukowania sosu.
Zredukowany sos pokryje mięso brązową błyszczącą glazurą. Udka wyjmujemy i pozostawiamy na 3 minuty aby odpoczęły.
Podajemy je udekorowane papryczką chili z dowolną sałatką.


Proponuję prostą sałatkę z kiszonego ogórka i cebuli.
300 g ogórek kiszony,
100 g cebula biała,
30 g musztarda ( najlepiej francuska)
30 g olej roślinny,
pieprz czarny
odrobina miodu

Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy musztardę, olej, miód, mieszamy. Na koniec dodajemy pieprz do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz