poniedziałek, 8 maja 2017

Kurczak po prowansalsku

Na chwilę odstąpię od cyklu który zatytułowałam "Podróże kulinarne" ponieważ wpadł mi w ręce przepis na kurczaka.
Wiadomo,  maj to miesiąc komunii, więc pomyślałam, że może taki zwykły przepis na niezwykłego kurczaka może się przydać na obiad dla najbliższych w tym uroczystym dniu.

Potrzebujemy:

1 kurczaka
7 ząbków czosnku
papryka ostra
papryka słodka
4 łyżki majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
1 szklanka białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Czosnek przeciskamy przez praskę, częścią czosnku nacieramy kurczaka a resztę mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek, powstałą marynatę wlewamy do środka kurczaka i dokładnie nacieramy jego wnętrze.
Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, to tym czasie skrapiamy go oliwą i umieszczamy  w brytfannie do której wlewamy 1 szklankę białego wina.
Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni polewając kurczaka powstałym w brytfannie sosem.
Tak przygotowany kurczak jest kruchy i soczysty - smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz