czwartek, 14 stycznia 2016

Karnawał - szybkie ciastka

Nie zawsze mamy czas i ochotę na pieczenie ciasta, a tym bardziej ciasteczek, które wymagają większego nakładu pracy. Wtedy warto kupić gotowe ciasto francuskie i na jego bazie przygotować ciasteczka, które możemy podać nawet lekko ciepłe.
Najprostszym sposobem wykorzystania gotowego ciasta francuskiego są koperty z jabłkiem. Można do nich użyć jako nadzienia prażonych jabłek, ja używam jabłek surowych.

Koperty z jabłkiem

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jabłko obrane i pokrojone w ósemki
(jeżeli mamy małe jabłka to potrzebne będą  2 i pokroimy je wtedy w ćwiartki)
cynamon
cukier puder

Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy i pozostawiamy je na papierze w który jest zawinięte, prostokąt ciasta kroimy wzdłuż na pół - otrzymujemy dwa paski, każdy z nich kroimy na 4 części ( ciasto cały czas leży na papierze w który było zwinięte). W ten sposób otrzymaliśmy osiem kwadratów. Na środku każdego kwadratu kładziemy kawałek jabłka, który posypujemy cynamonem, rogi ciasta składamy do środka i zlepiamy.
Papier wraz z umieszczonymi na nim ciasteczkami przekładamy na blaszkę, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy do uzyskania złotego koloru ciastek ~ 15 - 20 minut.
Po wyjęciu z pieca posypujemy ciastka cukrem pudrem.

Prawda, że proste, dobrze jest mieć gotowe ciasto francuskie w lodówce.

Ciasto francuskie można również wykorzystać do przygotowania szybkich przekąsek, coś na wzór greckich pierożków tiropita.
Potrzebne nam będzie: 

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 opakowanie sera typu feta
suszone pomidory
oregano

Postępujemy podobnie jak w przypadku kopert z jabłkiem tzn. rozwijamy delikatnie ciasto,dzielimy je na osiem kwadratów, na środku każdego układamy kawałek sera typu feta, na serze kładziemy suszony pomidor, który posypujemy odrobiną oregano. Kwadrat składamy po przekątnej sklejając pierożek.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru w temp. 180 stopni.

W ten oto prosty sposób przygotowaliśmy słodką i wytrawna przekąskę - smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz