W okresie karnawału spotykamy się z rodziną, znajomymi i zawsze mamy dylemat co podać do zjedzenia żeby było szybkie i łatwe do przygotowania a zarazem smaczne.
Wiadomo drobne przekąski, koreczki z wędliny, sera, oliwek czy grzybków, sałatki śledziowe znamy wszyscy, ja proponuję przygotować sałatkę z mortadeli.
Sałatkę taką moja Mama często podawała na niedzielną kolację, do jej przygotowania potrzeba:
- 30 dkg mortadeli
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 ogórek kiszony
- 1 średnia cebula
- mały słoik majonezu
- pieprz do smaku
Mortadelę pokroić w cienkie plastry a następnie w słupki, ja robię to w ten sposób, niezbyt grube plastry mortadeli kładę jeden na drugim i kroję słupki obracając uformowany stosik dookoła.
Pokrojoną mortadele przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę jajko, drobno posiekaną cebulę i pokrojony kiszony ogórek, całość wymieszać. Na koniec dodać majonez, wymieszać i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Odstawić w chłodne miejsce na min. 30 minut. Podawać z białym pieczywem.
Próbowałam zastąpić mortadelę pokrojoną parówką, dało się zjeść na zasadzie " jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"
Według Wikipedii :
Mortadela – rodzaj włoskiej kiełbasy, typowej dla Lombardii i Emilii-Romanii,
a zwłaszcza dla Bolonii. Wytwarza się ją z wieprzowiny: słoniny i zmielonego mięsa.
a zwłaszcza dla Bolonii. Wytwarza się ją z wieprzowiny: słoniny i zmielonego mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz