środa, 20 stycznia 2016

Karnawał - sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatkę z kapusty pekińskiej robiłam dość często wtedy, kiedy mieszkaliśmy wszyscy razem, Rodziców już niestety nie ma z nami, synowie są dorośli i mają własne życie.
Synowie czynnie uczestniczyli w jej przygotowaniu, ja szatkowałam kapustę i doprawiałam do smaku, natomiast oni kroili pozostałe składniki.

Sałatka z kapusty pekińskiej ( wg naszego pomysłu)

1 średnia kapusta
15 dkg żółtego sera
15 dkg szynki
oliwki ( najlepiej czarne)
mała puszka kukurydzy
mały słoiczek majonezu
sól, pieprz

Kapustę należy drobno poszatkować, żółty ser i szynkę pokroić w nieduże słupki, oliwki ( ilość wg uznania) pokroić w krążki, kukurydzę odsączyć na sitku.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Prosta sałatka, łatwa do przygotowania, a co najważniejsze można wykorzystać to co mamy w lodówce. Ja najczęściej robiłam ją po świętach, w lodówce zawsze znalazł się ser, szynka a nawet oliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz