piątek, 15 stycznia 2016

Karnawał - sałatka gyros

Przepis na sałatkę gyros dostałam od Krysi, koleżanki z którą pracowałam ostatnie trzy lata przed przejściem na emeryturę. Wydaje mi się że można ją podać na karnawałowej imprezie w gronie przyjaciół i znajomych.

Sałatka gyros 

1/2 kg fileta z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju dodając 1/2 paczki przyprawy " Gyros". Wystudzone przełożyć do przeźroczystej miski ( salaterki), można dodać dwa ząbki czosnku, 
posmarować keczupem,
na to 2 pokrojone w drobną kostkę cebule,
posmarować majonezem,
na to 6 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę ( można pomieszać konserwowe/kiszone),
posmarować majonezem i keczupem,
na to 1/2 puszki kukurydzy.
Na wierzch pokroić w drobny makaronik kapustę pekińską w ilosci stosownej, czyli na wyczucie, posypać niewielką ilością vegety.
Przystroić niewielką ilością  kolorowej świeżej papryki pokrojonej w drobną kostkę.
Porcja dla 6-8 osób.
Ta sałatka musi być wybierana z salaterki " do dna", bo jest sałatką warstwową.

Przepis podałam w oryginalnej wersji.
Od siebie mogę tylko dodać, że nie tylko ładnie wygląda ale też jest bardzo smaczna, doskonale nadaje się na przyjacielskie spotkania - polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz