Kolejne warzywo, które możemy przygotować z mięsnym farszem to faszerowana kalarepa.
Moja Mama robiła faszerowaną kalarepę dość często, choć jej przygotowanie wymaga więcej czasu niż przygotowanie faszerowanej papryki.
Faszerowana kalarepa ma delikatny smak, a kalarepowego miąższu jest znacznie więcej niż paprykowego.
Mój Tata nie lubił smaku papryki.
Faszerowana kalarepa
4 dorodne kalarepy ( bez liści )
Farsz
1/2 kg mięsa mielonego ( łopatka, karczek)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz
Mięso zmielić, przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy, całość dokładnie wymieszać.
Kalarepy obrać, odciąć górną część i przy pomocy łyżeczki wydrążyć wnętrze. Należy drążyć bardzo delikatnie aby nie przebić powstałego z kalarepy "pojemniczka" na farsz.
Wcześniej przygotowanym farszem wypełnić wnętrza kalarep, nakryć odciętymi fragmentami kalarepy.
Podobnie jak w przypadku faszerowanej papryki, czy cukinii umieścić kalarepy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną, spryskać je niewielką ilością oleju, podlać wodą i dusić w piekarniku do miękkości kalarepy najlepiej pod przykryciem.
Bardzo smaczny farsz do kalarepy można przygotować z kaszy pęczak ugotowanej z dodatkiem czosnku, cebuli i niewielkiej ilości przyprawy do potraw.
Mięso zmielić, przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy, całość dokładnie wymieszać.
Kalarepy obrać, odciąć górną część i przy pomocy łyżeczki wydrążyć wnętrze. Należy drążyć bardzo delikatnie aby nie przebić powstałego z kalarepy "pojemniczka" na farsz.
Wcześniej przygotowanym farszem wypełnić wnętrza kalarep, nakryć odciętymi fragmentami kalarepy.
Podobnie jak w przypadku faszerowanej papryki, czy cukinii umieścić kalarepy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną, spryskać je niewielką ilością oleju, podlać wodą i dusić w piekarniku do miękkości kalarepy najlepiej pod przykryciem.
Bardzo smaczny farsz do kalarepy można przygotować z kaszy pęczak ugotowanej z dodatkiem czosnku, cebuli i niewielkiej ilości przyprawy do potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz