poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Warzywa w roli głównej - faszerowana papryka

Faszerowana papryka to kolejna obiadowa, a może kolacyjna propozycja prostego dania z warzywami w roli głównej.

Farsz możemy przygotować wg własnej inwencji, ja najczęściej przygotowuję farsz taki jak do gołąbków, czyli mielone mięso, ryż, jajko i przyprawy. Farsz mięsny można urozmaicić dodając pokrojony w małą kosteczkę ser typu feta, albo odrobinę startego na grubych oczkach żółtego sera.
Można też przygotować farsz w wersji wegetariańskiej, mam tu na myśli ugotowaną i doprawioną kaszę.

Papryka z mięsnym farszem
 
6 dorodnych czerwonych papryk 
1kg mięsa ( najlepiej zmielić łopatkę wieprzową)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 woreczek ryżu
sól, pieprz

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostawić do wystudzenia. 
Papryki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć górną część ( kapelusik) i wydrążyć gniazdo nasienne.
Mielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, dodać jajka, drobno pokrojoną cebulkę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnić wnętrza papryk upychając aby nie pozostały puste miejsca. Każdą paprykę przykryć odciętym 
 " kapelusikiem".
Nafaszerowane papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną, skropić je niewielką ilością oleju, przykryć folią aluminiową i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec około 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię, polać papryki sosem, który powstał na dnie naczynia i piec jeszcze 15 minut.

Podawać jako danie obiadowe z ziemniakami z wody lub też kolacyjne z pieczywem.

UWAGA
Farsz z serem feta przygotowujemy bez ryżu, czyli tylko mięso mielone, jajko,cebula, czosnek, ser feta 
i przyprawy. Dobrze jest dodać odrobinę ziół prowansalskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz