wtorek, 4 sierpnia 2015

Warzywa w roli głównej - faszerowana cukinia

Kolejnym warzywem, które możemy wykorzystać w naszej letniej kuchni jest cukinia.
Cukinię podobnie jak paprykę najczęściej podaję w wersji faszerowanej mielonym mięsem, ale można z niej też przygotować bardzo smaczne placuszki.

W pierwszej kolejności zajmiemy się faszerowaną cukinią, do jej przygotowania potrzeba:

2 młode cukinie
1/2 kg mięsa mielonego ( łopatka, karczek)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
niewielka ilość tartego żółtego sera
sól, pieprz

Cukinie

Cukinie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na połowę. Przy pomocy łyżki wydrążyć gniazda nasienne - otrzymamy w ten sposób 4 "cukiniowe łódeczki", które napełnimy mięsnym farszem.

Farsz

Mięso zmielić, przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Masę wyrobić bardzo dokładnie ( najlepiej ręką ), jednolitą masą mięsną napełnić przygotowane wcześniej "łódeczki".

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną a następnie ułożyć w nim faszerowane cukinie, lekko skropić olejem i posypać tartym żółtym serem. Naczynie wraz z zawartością umieścić w nagrzanym piekarniku ( można je nakryć folią aluminiową ), po około 30 minutach danie powinno być gotowe. Jeżeli przykryliśmy cukinie folią proponuję zdjąć folię i pozostawić naczynie z zawartością aż do zrumienienia się sera którym posypaliśmy danie.

Faszerowane cukinie najlepiej podawać z pieczywem - smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz