Żar leje się z nieba, upał niemiłosierny ale jeść coś trzeba.
Przerywam w związku z tym cykl postów z warzywami w roli głównej żeby zaproponować proste ale jakże smaczne danie obiadowe.
Kasza gryczana z kwaśnym mlekiem
kasza gryczana prażona ( najlepiej w woreczkach do gotowania)
20 dkg wędzonego boczku
kwaśne mleko, kefir lub jogurt naturalny ( w zależności od upodobań)
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu nie zapominając o posoleniu wody. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i przesmażamy.
Ugotowaną kaszę wyjmujemy z woreczka ( rozcinamy woreczek nożem) i wykładamy na talerz, polewamy skwareczkami z wędzonego boczku i podajemy ze szklanką zimnego kwaśnego mleka. Jeżeli ktoś ma ochotę może wzbogacić to danie jajkiem albo kawałkiem smażonej kiełbaski - smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz