Święta zbliżają się milowymi krokami, jak tam przygotowania?
U mnie powoli się zaczyna, pierniczki zrobione, schab dojrzewający się suszy ( w podkolanówce :):):) ), a beziki z białka które zostało z "produkcji "ajerkoniaku właśnie suszą się w piekarniku.
Pierniczki oczywiście z dodatkiem pieprzu ( dla przypomnienia przepis z mojego bloga )
1 kg mąki
25 dkg miodu
1/2 kg cukru
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżki sody oczyszczonej
przyprawa do pierników wzbogacona łyżeczką mielonego czarnego pieprzu + około 100 ml wody
Schab dojrzewający przepis również znajdziecie na moim blogu .
Beziki - przepis bardzo prosty:
białka z 5 jaj
300 gram cukru ( najlepiej drobny cukier do pieczenia)
szczypta soli, łyżka soku z cytryny
Biała ubić dodając szczyptę soli, do ubitych białek dodawać porcjami cukier nadal ubijając aż do rozpuszczenia cukru.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką
"gwiazdka" wyciskać na papier małe beziki.
Blaszkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Piec ( suszyć ) przez 90 minut, zostawić beziki w piekarniku do wystygnięcia.
Blaszkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Piec ( suszyć ) przez 90 minut, zostawić beziki w piekarniku do wystygnięcia.
Ajerkoniak, to trochę wyższa szkoła jazdy, do perfekcji dochodzi się metodą prób i błędów dokładny przepis podałam na blogu, dzisiaj przypomnę proporcje:
Do przygotowania 4 półlitrowych butelek ajerkoniaku potrzeba:
1 litr mleka
12 żółtek
80 dkg cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz