W poprzednim poście pisałam o świątecznym ajerkoniaku, jak wiadomo do przygotowania tego likieru potrzebujemy dużo jajek a właściwie żółtek. Białka zostają i co dalej.... no właśnie, z białek możemy upiec pyszny kakaowy biszkopt.
Potrzebujemy:
8 białek
10 dkg mąki pszennej
2,5 dkg kakao
12,5 dkg masła ( rozpuścić, przestudzić)
17,5 dkg cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeżeli mam więcej białek, zwiększam proporcjonalne ilości składników. Po wystudzeniu ciasto przecinam - przekładam kwaśnym dżemem, powidłami lub kremem( np. gotowym) - można całość polać czekoladą i podawać z bitą śmietaną. Torcik całkiem nieźle może udawać tort Sachera jeżeli przełoży się ciasto dżemem morelowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz