Święta to nie tylko słodkości, tradycyjnie na świątecznym stole musi zagościć karp albo inna ryba i oczywiście śledzie. Na blogu podałam już wiele przepisów na śledzie, tym razem proponuję wypróbować przepis na śledziki z jabłkami ( duszonymi).
Do przygotowania śledzików potrzebujemy:
60 dag solonych filetów śledziowych
szklanka mleka
3 jabłka o winnym smaku
1 cebulę
2 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
sok i skórka otarta z cytryny
majeranek
mielona ostra papryka
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
Filety myjemy. Zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie zmieniamy wodę. Wymoczone śledzie zalewamy mlekiem na 1-2 godziny.
Jabłka przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, mieszamy z przecierem. Dodajemy jabłka, sok oraz skórkę z cytryny. Doprawiamy majerankiem, papryką, solą, pieprzem i cukrem. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dusimy pod przykryciem kilka minut, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia.
Filety kroimy na kilku centymetrowe kawałki, obkładamy jabłkami, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godzinki. Następnie układamy ładnie na półmisku i dekorujemy natką oraz plasterkami cytryny.
Przepis ten przypomina przepis na śledzie po grecku z tą różnicą, że do śledzi po grecku potrzebujemy rodzynki a my rodzynki zastąpimy naszymi polskimi jabłkami.
3 jabłka o winnym smaku
1 cebulę
2 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
sok i skórka otarta z cytryny
majeranek
mielona ostra papryka
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
Filety myjemy. Zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie zmieniamy wodę. Wymoczone śledzie zalewamy mlekiem na 1-2 godziny.
Jabłka przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, mieszamy z przecierem. Dodajemy jabłka, sok oraz skórkę z cytryny. Doprawiamy majerankiem, papryką, solą, pieprzem i cukrem. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dusimy pod przykryciem kilka minut, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia.
Filety kroimy na kilku centymetrowe kawałki, obkładamy jabłkami, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godzinki. Następnie układamy ładnie na półmisku i dekorujemy natką oraz plasterkami cytryny.
Przepis ten przypomina przepis na śledzie po grecku z tą różnicą, że do śledzi po grecku potrzebujemy rodzynki a my rodzynki zastąpimy naszymi polskimi jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz