czwartek, 19 grudnia 2019

Święta tuż, tuż....ciąg dalszy ( śledziki z duszonymi jabłkami )

Święta to nie tylko słodkości, tradycyjnie na świątecznym stole musi zagościć karp albo inna ryba i oczywiście śledzie. Na blogu podałam już wiele przepisów na śledzie, tym razem proponuję wypróbować przepis na śledziki z jabłkami ( duszonymi).

Do przygotowania śledzików potrzebujemy:

 60 dag solonych filetów śledziowych
 szklanka mleka
 3 jabłka o winnym smaku
 1 cebulę
 2 łyżki oleju
 2 łyżki przecieru pomidorowego
 sok i skórka otarta z cytryny
 majeranek
 mielona ostra papryka
 sól, pieprz, cukier
 natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji


    Filety myjemy. Zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie zmieniamy wodę. Wymoczone śledzie zalewamy mlekiem na 1-2 godziny.
    Jabłka przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, mieszamy z przecierem. Dodajemy jabłka, sok oraz skórkę z cytryny. Doprawiamy majerankiem, papryką, solą, pieprzem i cukrem. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dusimy pod przykryciem kilka minut, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia.
    Filety kroimy na kilku centymetrowe kawałki, obkładamy jabłkami, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godzinki. Następnie układamy ładnie na półmisku i dekorujemy natką oraz plasterkami cytryny.

Przepis ten przypomina przepis na śledzie po grecku z tą różnicą, że do śledzi po grecku potrzebujemy rodzynki a my rodzynki zastąpimy naszymi polskimi jabłkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz