piątek, 20 grudnia 2019

Święta tuż, tuż.....ciąg dalszy ( marmurkowy kurczak)

Słodkości już były, śledziki były, to może coś z mięska ( jeden suszony schabik to trochę mało). Proponuję mięso z kurczaka w galarecie czyli " marmurkowy kurczak"

Do przygotowania "marmurkowego kurczaka"

400 g piersi z kurczaka
    500 g uda z kurczaka
    35 g żelatyny
    1 ząbek czosnku
    papryka słodka i ostra, pieprz i sól do smaku

Zamiast kurczaka można użyć mięsa z indyka. Przyprawy mogą być dowolne.
Mięso pokroić w niedużą kostkę. Dodać żelatynę, czosnek wyciśnięty przez praskę, przyprawy i sól. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do rękawa do pieczenia. Nadać kształt i związać mocno, żeby trzymało formę. Nadmiar rękawa najlepiej zebrać na wierzchu i przekłuć w kilku miejscach, żeby nie pękł przy pieczeniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (górna i dolna grzałka). Piec około godziny. Ostudzone mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie usunąć rękaw i pokroić w plasterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz