Jajka - nieprawdą jest, że jedzenie jajek podnosi poziom cholesterolu, owszem żółtka jajek zawierają 200mg cholesterolu, jednak organizm ludzki nie przyswaja większości cholesterolu z jajek. W żółtkach znajdują się również takie witaminy jak A, D i E ( witaminy rozpuszczalne w tłuszczach), a także cenne związki jak np. lecytyna.
Na miękko, na twardo, jajecznica, no może jeszcze omlet w takiej formie najczęściej jemy jajka, a przecież można z nich przygotować np. kotlety jajeczne.
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
namoczona w wodzie ( mleku) i odciśnięta bułka
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Jajka obrać, posiekać ( zetrzeć na tarce o dużych oczkach), dodać odciśniętą bułkę, 2 surowe jajka, sól, pieprz do smaku i drobno posiekany szczypiorek, wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce, usmażyć na oleju.
Podawać jako danie obiadowe z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i zieloną sałatką ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz